Det er viktig at du henter ut din pakke straks du har fått beskjed at den har kommet. Jo lenger tid de ligger nedpakket, jo større er risken for at de kommer til skade.
Pakk ut stiklingene, og gi de vann. Det er lurt å plassere de lyst, men ikke i direkte sollys.
La stiklingene akklimatisere seg et par uker, etter det er det lurt å plante de om i større potter.
Vi har alle forskjellige forutsetninger for våre planter, så min måte og gjøre ting på kanskje ikke fungere hos deg, men her kommer allikevel noen generelle råd om stell av pelargonia.
Pelargonia er glad i mye lys, men må venne seg til å stå i direkte sollys hvis de skal stå ute. Jeg bruker en fiberduk i starten av sesongen som jeg har over for tilvenning. Den fungerer også greit på natten om det skulle bli fare for frost.
Jo lysere og varmere pelargoniaen står, jo mer vann og næring krever den. De liker seg best med en jevn temperatur, og på tross av at pelargoniaen er flink til å tilpasse seg forandringer i lys og temperatur, er det lurt at forandringen skjer sakte.
De liker ikke å stå med røttene i vann. La plantene tørke opp godt mellom hver vanning. Det er større fare å ta livet av en pelargonia med for mye vann, enn for lite. Etter at jeg har pottet de om med ny jord om våren (gjerne i februar) begynner jeg å vanne med en liten dose næring hver gang jeg vanner. Jeg bruker en gjødsel for pelargoniaer som inneholder høyere mengde kalium (K) enn nitrogen (N) for å stimulere blomstring.
Generelt kan man si at jo større potte pelargoniaen får, jo større blir den. Men begynn aldri med en altfor stor potte, plant heller om til litt større potte hver gang du potter om. Hvis man planter i for stor potte finnes det en fare for at jorden blir for mettet av vann og røttene ikke klarer å ta opp oksygen. Får de ikke tatt opp oksygen kan de heller ikke ta opp vann eller transportere næring. Det motsatte kan også skje, hvis jorden rundt drar ut væske av pelargoniaens jordklump tørker den ut.
Pelargoniaer tåler både beskjæring og topping. På de fleste sorter må det til for at planten skal forgrene seg, bli tett og buskete. Hvis ikke vokser de på høyden, og blir ustø og ranglete. Ved beskjæring tar du bort en bit av stammen, mens ved topping tar du bort tilveksten på toppen av en gren.
Temperatur, lys og vann henger sammen for å få til overvintring av pelargonia. De kan leve i mange år, men tåler ikke minusgrader. Hvis man ikke har tilgang på lys, må man være forsiktig med vann og temperatur. Ettersom det er dårlig med naturlig lys på våre breddgrader om vinteren kan det være lurt med vekstlys, hvis man har mulighet. Det øker sjansen betraktelig for å få pelargoniaene til å overleve, og de hjelper også planten med å vokse og blomstre under vinterhalvåret. De liker seg best når det er svalt og lyst.
En pelargonia som har det bra får sjeldent problemer med skadedyr, men det kan selvfølgelig skje. Det første, og viktigste du må gjøre er å isolere planten for å minimere faren for spredning. Så spørs det hva det er som har angrepet planeten din. Vanligste skadedyr som liker pelargonia er:
Bladlus
Rotlus
Hvite flyvere
Sørgemygg
Bladlus – Absolutt vanligste skadedyret som angriper våre elskede pelargoniaer. Man oppdager gjerne angrep fra bladlus ved å se små hvite skinnrester oppe på blader. De bytter skinn flere ganger under sin utvikling, og når det er fullt på en plante utvikler de vinger og flyr til neste plante. De er grønne, ca 2-3 mm og angriper gjerne svake planter. Når du først oppdager et angrep – se til å isolere planten, klem de i hjel med fingrene og spraye planten med en såpeløsning (vann, grønnsåpe og rødsprit). Dette må man gjerne gjøre flere ganger før de gir seg.
Rotlus – De lever i jorden livnær seg på røtter, og kan være vanskelig å oppdage. De er hvite, ca 3 mm og forflytter seg langsomt. Enkleste måten å se et angrep er på ansamlinger av hvit- og blåaktige mel- eller vokslignende skall de etterlater seg. Beste måten å beskytte seg fra rotlus, og spredning av rotlus er at hver potte har et eget fat, ikke la flere planter stå på samme brett. Hvis du først har fått rotlus er dessverre mitt eneste råd å kaste hele planten, de er ekstremt vanskelig å bli kvitt.
Hvite flygere – Oppdages ved å dra hånden over bladene, eller riste lett på planten. Da flyger de voksne dyrene vekk. De er hvite, 1-2 mm og har vinger. For å bekjempe de kan man bruke samme metode som med bladlus – klem i hjel både de voksne, egg og larver, og så spraye de med såpeløsning (viktig å spraye hele planten, også under bladene. Må gjøres flere ganger.
Sørgemygg – Dette skadedyret legger egg i jorden, og når larven klekkes spiser de opp røttene. Disse liker fukt, og enkleste måte å bli kvitt de er å la planten tørke ut i en periode slik at egg og larver dør. Må ikke blandes sammen med blomsterflue som er en viktig pollinerer, og som ikke gjør noen skade.